Sójové isoflavony v krmné dávce laktujících dojnic a jejich prostup do mléka

Typ publikace: Certifikovaná metodika

Autoři: Křížová, L. – Hadrová, S. – Schulzová, V. – Hajšlová, J. – Veselý, A. – Pavlok, S.

Rok vydání: 2011

ISBN: 978-80-87592-03-8

Popis: Cílem této metodiky je předložit odborné i laické veřejnosti souhrn poznatků a doporučení o možnostech využití sóji a sójových produktů v krmných dávkách dojnic, s cílem produkovat o isoflavony obohacené mléko, které by bylo možné využít jako alternativu k sójovým potravinovým doplňkům, které část západní populace (tzv. neproducenti equolu) nedokáže plnohodnotně využít. V metodice je rovněž zohledněn vliv dietárních sójových fytoestrogenů na reprodukční charakteristiky dojnic. Metodika je určena chovatelům dojeného skotu, pracovníkům poradenských firem zabývajících se výživou dojnic, zpracovatelům mléka, studentům, učitelům na středních a vysokých školách zemědělského zaměření a pracovníkům praxe. Informace v metodice jsou rovněž využitelné i pro odborníky zabývající se humánní výživou, pro pracovníky zabývající se kontrolou kvality mléka a mléčných produktů a pro běžné spotřebitele.

Zpět