Rozvoj lidských zdrojů v oblasti analýzy potravin pomocí plynové chromatografie

Projekt OPVK, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0008

 

Uskutečněné aktivity

vlajka-cz.png, 849B     vlajka-uk.png, 1,3kB    

Zahraniční stáž postdoka

Od dubna do května 2014 proběhla druhá část zahraniční stáže postdoka, M.Sc. Yuvaraje Ranganathana, Ph.D. na Univerzitě přírodních věd (Universität für Bodenkultur Wien), Institutu potravinářských věd (Inst. For Food Science) pod vedením zkušeného odborníka – potravinářského vědce a pedagoga – profesora Matthiase Schreinera.

V měsíci březnu – květnu 2013 proběhla první část zahraniční stáže postdoka, M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D., na Univerzitě přírodních věd (Universität für Bodenkultur Wien), Institutu potravinářských věd (Inst. For Food Science) pod vedením zkušeného odborníka – potravinářského vědce a pedagoga – profesora Matthiase Schreinera.

Pedagogická činnost postdoka

Cílová skupina výzkumníků příjemce dotace byla bezprostředně zapojena do kooperace s personálním i technickým zavedením metody GC. Cílová skupina výzkumníků univerzit měla možnost se v prvé řadě o takovýchto aktivitách dozvědět formou přednášek, prezentačních materiálů, nebo formou individuálních konzultací s výstupy pro obě strany v závislosti na potřebách dotyčného výzkumníka. Cílová skupina studentů měla možnost se opakovaně zúčastnit na vlastní universitní půdě přednášek M.Sc. Yuvaraje Ranganathana, Ph.D., které obsahovaly získané výsledky. Přednášky probíhaly následovně:

  • Dne 20. 11. 2014 se uskutečnila přednáška postdoka na Masarykově univerzitě v Brně na téma „Pesticidy v mléce a mléčných výrobcích“.
  • Dne 11. 11. 2014 proběhla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně přednáška „Fatty acids in beef meet - profiles, influence of breed“.
  • Dne 10. 11. 2014 se konala v prostorách příjemce dotace souhrnná přednáška postdoka o všech do té doby získaných výsledcích s názvem „Chromatographic and Statistical Analysis of Meat Fatty Acids“.
  • Dne 30. 10. 2014 se uskutečnily dvě přednášky pro studenty  oboru analýzy potravin na Univerzitě Pardubice na téma „Persistent Pesticides in Dairy product“ a „Fatty acids in beef meet – profiles, influence of breed“.
  • Dne 16. 10. 2014 se konala na Masarykově univerzitě v Brně  přednáška na téma „Vliv výživy u vybraných plemen masného skotu na profil mastných kyselin v hovězím mase“.
  • Dne 16. 10. 2014 proběhla na Masarykově univerzitě v Brně odborná konzultace Postdoka s doktorandem Ing. Janem Ryšavým.
  • Dne 10. 9. 2014 se uskutečnila přednáška s názvem „Persistent Pesticides in Dairy products“ na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.
  • Dne 28. 3. 2014 proběhla odborná konzultace postdoka, M.Sc. Yuvaraje Ranganathana, Ph.D., s doc. Ing. Liborem Červenkou, Ph.D., vedoucím oddělení analýzy potravin, Katedra analytické chemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice.
  • Dne 31. října 2013 proběhla v prostorách příjemce dotace přednáška na téma „Got Milk? Get it Checked: Organochlorine and PCB Residues in Selected Czech Dairy Products“(„Máte mléko? Nechte si ho zkontrolovat: Rezidua organochloridů a PCB ve vybraných českých mléčných výrobcích“) – přednášející M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D.
  • Dne 23. ledna 2013 proběhla v prostorách příjemce dotace přednáška na téma ,,Infochemicals: The invisible bonds that bind creatures great and small“ ( ,,Infochemikálie: neviditelná vazba, která spojuje malé a velké tvory“) – přednášející M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D.

Výzkumná činnost postdoka

M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D. byl po celou dobu realizace projektu hlavní vědecko-výzkumnou osobu, která analyzovala pomocí plynové chromatografie (GC) různé vzorky (nejčastěji masa, ale také mléka, krmiv, atd.) a vyhodnocovala výsledky těchto analýz.

M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D. se ve dnech 21. – 24. 10. 2014 zúčastnil mezinárodní konference v oboru analýzy potravin – 8th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists, and Nutritionists, Opatija, Chorvatsko. Zde formou ústní přednášky prezentoval výsledky dosažené v oblasti analýzy organických persistentních pesticidů v mléce a mléčných produktech z různých zdrojů v ČR. Název prezentace byl „ORGANOCHLORINE AND PCB RESIDUES IN DAIRY PRODUCTS“.

M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D. se v měsíci červnu 2014 zúčastnil mezinárodní konference „2nd International Conference on Agriculture and Food“, Bulharsko. Na této konferenci M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D. prezentoval výsledky dosažené v oblasti analýzy organických persistentních pesticidů v mléce a mléčných produktech z různých zdrojů v ČR a výsledky dosažené v oblasti analýzy profilů mastných kyselin u masných plemen skotu, korelace složení těchto kyselin s typem a složením krmiva. Název prezentace byl „ORGANOCHLORINE AND PCB RESIDUES IN DAIRY PRODUCTS“.

M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D.se v měsíci listopadu 2013 zúčastnil mezinárodní konference RAFA 2013, která byla zaměřena na analýzu potravin. Na této konferenci M.Sc. Yuvaraj Ranganathan, Ph.D. prezentoval formou posteru „Got Milk? Get it Checked: Organochlorine and PCB Residues in Selected Czech Dairy Products“ své dosavadní výstupy ve směru analýzy pesticidů v mléčných produktech.

Výběrové řízení na pozici Postdok

V lednu 2012 bylo započato výběrové řízení na pozici Postdok plynové chromatografie.

  • Počet přihlášených uchazečů celkem: 11
  • Počet uchazečů, kteří byli zařazeni do 2. kola výběrového řízení: 3 - Yuvaraj Ranganathan (Indie), Asif Ahmad (Pakistán), Isaac Kiplagat (Keňa).
  • Počet uchazečů, kteří se zúčastnili hodnotícího pohovoru dne 21. 3. 2012: 2 (uchazeč I. Kiplagat upřednostnil jiné zaměstnání).

Forma a průběh hodnotícího pohovoru:

  • Hodnotící pohovor proběhl dne 21. 3. 2012, a to formou videokonference v zasedací místnosti v sídle příjemce dotace.
  • Hodnotící komise zasedala ve tříčlenném složení: Ing. Jan Macák, PhD. (mentor, Agrovýzkum Rapotín s.r.o.), Doc. Dr. Ing. Oto Hanuš (Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.), Doc. RNDr. Ivana Márová, CSc. (VUT Brno, FCH).
  • Pohovory probíhaly samostatně s jednotlivými kandidáty předem připraveným testem odborných a jazykových znalostí, který byl komisí bodován a následně vyhodnocen ve vztahu k váze daného kritéria.

Kritéria hodnocení uchazečů:

  1. počet a kvalita článků v impaktovaných časopisech či jiných publikacích - váha kritéria 50%,
  2. test odbornosti v rámci oboru analytické chemie - váha kritéria 40%,
  3. test jazykových znalostí - váha kritéria 10%.

Výběrové řízení bylo ukončeno dne 2. 7. 2012 s tímto výsledkem: vybraný uchazeč Yuvaraj Ranganathan

 


© Agrovýzkum Rapotín s.r.o.
logolink.png, 26kB